Dit boek biedt een schat aan informatie en inzichten, zodat je je eigen gezondheid preventief kunt beschermen en bij aandoeningen en ziekten alternatieve methoden in overweging kunt nemen.
Ziek worden is geen domme pech of een noodlot dat ons overkomt. Het aantal mensen met kanker, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, auto-immuunziekten, burn-out en allergieën is de laatste decennia enorm gestegen. Onze zogenaamde welvaartsmaatschappij en de daaruit voortvloeiende geestelijke en fysieke stress zijn de grootste ziekmakende factoren.
Ieder mens is uniek, en daarom is ook ieders genezingsproces uniek. De grootste uitdaging is om beslissingen over onze gezondheid meer in eigen hand te nemen. Dus zelf beter informeren, nadenken, invoelen en (mee)beslissen!
De weg terug naar een goede gezondheid kan erg complex zijn. Misleidende en gemanipuleerde informatie in de reguliere gezondheidszorg en mainstreammedia speelt in op angst, wat leidt tot beperking van onze mogelijkheden om te genezen. Transparantie, een open mind en kennis over de reguliere en alternatieve gezondheidszorg en ‘moeder natuur’ zijn essentieel voor genezing en om Eindeloos Gezond te zijn.
Auteur Elizabeth Visser (1960) is al vanaf haar 18e levensjaar op een professionele manier betrokken bij het verlenen van hulp in de gezondheidssector. Haar werkervaring als verpleegkundige, praktijkbegeleidster, docente, psychodynamisch therapeute en óók haar eigen overwonnen ziekteproces van kanker resulteerde in een bredere en meer realistische kijk op het complexe systeem van de huidige (wereldwijde) gezondheidszorg en de uitvoering daarvan. In dit boek heeft zij een schat aan informatie en inzichten gebundeld, zodat je je eigen gezondheid preventief kunt beschermen en bij aandoeningen en ziekten alternatieve methoden in overweging kunt nemen, al dan niet gecombineerd met reguliere interventies.
Al sinds mijn 18e ben ik op een professionele manier betrokken bij diverse vormen van hulpverlening. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als verpleegkundige/praktijkbegeleidster en docente, begon ik mij meer te verdiepen in de holistische hulpverlening. Door het volgen van diverse holistische opleidingen, maar ook werkervaring, kreeg ik steeds meer inzicht in hoe ik mijzelf belemmerde in mijn eigen strubbelingen.
Eind 2010 kreeg ik de diagnose (borst)kanker en in september 2013 werd ik met een recidief* geconfronteerd. Vanuit mijn reguliere en holistische zorgachtergrond begon ik mij met een ongekende gedrevenheid te verdiepen in de mogelijkheden om op alle gebieden mijn gezondheid te verbeteren. In samenwerking met mijn man hebben wij daar veel tijd en vooral voor mij (gezien ‘mijn ziekte’) veel energie aan besteed.
Bij het inwinnen van informatie over ‘ziekte’ en gezondheid kwamen we opvallend veel tegenstrijdigheden tegen. We verbaasden ons erover hoeveel reguliere artsen je feitelijk (bewust of onbewust) niet vertellen. Ook groeide het besef dat achter de zogenoemde ‘gezonde leefwijze’ die ons voorgehouden wordt, veel meer schuilt dan we ook maar konden vermoeden.
Onze zoektocht leverde ons veel verrassende, soms choquerende, maar vooral boeiende informatie op. Zo blijkt dat het bijvoorbeeld mogelijk is om aan welvaarts’ziekten’ een positieve wending te geven door ook te kijken naar de alternatieven (volgens sommige wetenschappers). Welvaarts’ziekten’ zijn ziekten/klachten die in de afgelopen tientallen jaren grotendeels zijn ontstaan door een sterk gestegen welvarende (ofwel overvloedige) levensstandaard en veranderde leefgewoonten. Denk aan ons eetpatroon, lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik. Maar ook onze humanitaire houding, zelfreflectie, werk- en prestatiedruk spelen een belangrijke rol in een toename van (slopende) stress.
In het initiële behandeltraject worden we in de reguliere gezondheidszorg tegenwoordig nog steeds maar beperkt geïnformeerd over wat er nog meer of anders zou kunnen na een diagnose als kanker of een andere ’ziekte’ of klacht. Vanuit die onwetendheid en het blindelings vertrouwen in de medici, vragen en zoeken de meeste mensen ook niet verder. We vestigen de hoop op het reguliere behandeltraject en de medisch opgeleide specialist, die de kennis heeft om voor ons het juiste genezingsproces in gang te zetten. De specialist overweegt daarbij in het behandelplan niet de vele alternatieve mogelijkheden buiten de reguliere sector die mogelijk een goede bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen van de genezing.
Alternatieve onderzoeken en behandelingen zijn voor de meesten van ons niet de eerste keuze bij ‘ziekte’. Na de confrontatie en alle hectiek rond de diagnose, (ver)volgen we automatisch het reguliere pad. De meeste mensen kijken vaak pas later naar alternatieve, complementaire mogelijkheden. De een nadat de reguliere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren, de ander omdat de behandeling te heftig is. Maar ook omdat een reguliere arts zijn patiënt tijdens de behandeling niet altijd de keuzevrijheid geeft voor andere aanvullende onderzoeken en/of behandelingen die ondersteunend kunnen zijn aan het genezingsproces.
In de alternatieve gezondheidszorg is die keuzevrijheid er wel en overlegt de patiënt er in de meeste gevallen ook over met de betreffende behandelaar. Hoe mooi zou het zijn als de reguliere en alternatieve geneeskunde met een dergelijke open geest met elkaar zouden kunnen communiceren.
Alhoewel genezing altijd het einddoel is bij de benaderingswijzen in de reguliere en alternatieve gezondheidszorg, staan ze tegenwoordig toch dikwijls nog lijnrecht tegenover elkaar. Enerzijds heeft de reguliere gezondheidszorg een diagnostisch systeem dat zeer effectief en systematisch te werk gaat. Anderzijds mist ze voor de aansluitende behandeling de holistische benadering die de alternatieve gezondheidszorg wel biedt.
Alternatieve behandelaars beschouwen de mens als geheel. Een combinatie van lichaam, geest en ziel, waarin een ‘ziekte’ of klacht dient als een signaal van een verstoring in dit geheel. In de reguliere gezondheidszorg gaat de aandacht voornamelijk uit naar het zieke orgaan en kijken specialisten weinig naar de emotionele gesteldheid van de patiënt.
Toch is er een licht stijgende trend dat reguliere en alternatieve specialisten elkaar niet meer volledig uitsluiten en elkaar steeds vaker beschouwen als complementair. Er blijkt een groeiende behoefte aan een holistische benadering van klachten en ‘ziekten’, waarin alle facetten van de patiënt aan bod komen. En deze behoefte krijgt gestaag invloed op de reguliere gezondheidszorg. Zo zijn er steeds meer zorgverleners die hun reguliere behandelingen aanvullen met alternatieve geneeswijzen. Dergelijke aanvullende behandelingen heten daarom tegenwoordig ook wel complementaire geneeswijzen.
Met dit boek wil ik mijn aandeel leveren je zo breed en realistisch mogelijk voor te lichten over de voor- en nadelen van de reguliere en complementaire mogelijkheden om de gezondheid te verbeteren en chronische welvaarts’ziekten’ te genezen zoals sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten, obesitas*, diabetes, auto-immuunziekten, burn-out en allergieën.
Het is enorm belangrijk om minimaal voldoende voorkennis van onze welvaarts’ziekten’ met alle mogelijke behandelingen en therapieën te hebben, zodat je goed voorbereid bent bij een confrontatie. Het zal je een beter inzicht geven in de diagnose en een bredere visie op alle mogelijkheden. En zeker ook op de vele preventieve mogelijkheden om zulke ‘ziekten’ te voorkomen en je zo in optimale gezondheid te krijgen en EINDELOOS GEZOND te blijven.
Het is onmogelijk alle opties in één boek uit te werken. Daarom verwijs ik ook regelmatig naar boeken en websites, zodat je je indien gewenst verder kunt verdiepen in het behandelde onderwerp. Je kunt dit boek eerst helemaal doorlezen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Naderhand kun je de informatie als naslagwerk gebruiken.
Je hoeft het overigens niet altijd eens te zijn met de aangeboden informatie of mijn persoonlijke visie. Probeer achter de woorden te kijken en vooral te voelen wat die voor jou betekenen. Blijf bij jouw eigen waarheid en probeer je voordeel te halen uit díe informatie die voor jou goed voelt én voor jou bruikbaar kan zijn.
Werkelijke gezondheid bereik je door een hogere staat van bewustzijn ervoor te ontwikkelen en de zelfregie te nemen. Luister dus vooral naar je eigen intuïtie.
Je zult tijdens het lezen van de volgende hoofdstukken wellicht hier en daar opmerken dat ik op basis van mijn ervaringen een eigen visie heb ontwikkeld, die soms anders is dan die binnen de reguliere zorg. Dat betekent niet dat ik vind dat de reguliere gezondheidszorg geen goed werk verricht. Integendeel. Het is simpelweg mijn visie gebaseerd op mijn ervaringen, zoals iedereen die heeft.
Waar we het gelukkig allemaal wel over eens zijn, is dat wij ons leven willen leiden in gezondheid, liefde en geluk. Mijn hoop is dat de reguliere en alternatieve gezondheidszorg in de toekomst hiertoe nader tot elkaar zullen komen en nog beter zullen samenwerken.
Al met al blijft het enorm van belang dat we onze kennis delen en in gesprek blijven met elkaar. Hopelijk zal dit boek hiertoe een bescheiden bijdrage kunnen leveren. Ik ben van mening dat wij met elkaar dat aan onze kinderen en kleinkinderen verplicht zijn. Ook zij verdienen een mooie, zorgeloze en vooral gezonde toekomst.
Inhoudsopgave
BOEK 1
Disclaimer van de auteur
Voorwoord
Inleiding
Het natuurlijke aanpassingsvermogen
Oorzaak en gevolg
1. Waarom wordt de een ziek, en de ander niet?
Balans
Goedaardig, kwaadaardig
DNA
Invloeden van buitenaf
2. De reguliere gezondheidszorg met zijn voor en nadelen
2.1 De weg naar de reguliere arts
2.2 Het voortraject
a. Mammografie
b. Cystoscopie
c. Bloedonderzoek
d. Screening
e. Urineonderzoek
f. Echografie
g. MRI-scan
h. Biopsie
i. Longfoto
j. Ecg
k. Echo van de buik
l. CT-scan
m. Botscan
n. Markering van de poortwachtersklier
o. Opstellen van een definitief behandelplan
p. Concluderend op het voortraject
2.3 Behandelplan
a. Opereren
b. Het plaatsen van een port-a-cath
c. Chemotherapie
d. Bestraling
e. Hormoontherapie
f. Voortgang in het behandelplan
2.4 De nazorg
a. Mammografie
b. Echografisch onderzoek
c. Bloedcontrole
d. Functieonderzoek
e. Aanvullende nazorg
2.5 Samenvatting en conclusie
3. De primaire en secundaire oorzaak van kanker
3.1 De schokkende waarheid
3.2 De primaire oorzaak van kanker
3.3 Professor S. Brian Peskin en de arts Amid Habib
a. Het belang van zuurstof
b. Oorzaken van een zuurstoftekort
c. Het ontstaan van kanker
d. Goedaardige en kwaadaardige tumoren
3.4 Positieve ontwikkeling door nieuwe inzichten
3.5 Tot slot
4. Verschillen tussen de reguliere en alternatieve gezondheidszorg
en enkele theorieën en opvattingen hoe een ziekte zou kunnen
ontstaan
4.1 De (klassieke/conventionele) reguliere gezondheidszorg
4.2 De alternatieve gezondheidszorg
4.3 Zuurstoftekort (theorie volgens dr. Warburg)
4.4 Epigenetica (theorie volgens dr. Bruce Lipton)
4.5 Cellulaire geneeskunde (theorie volgens dr. Matthias Rath)
4.6 Lothar Hirneise
4.7 De Vijf Biologische Natuurwetten
4.8 Wezens van licht
4.9 De biologische orgaanklok
4.10 Conclusie
5. Wat we eenvoudig zelf kunnen doen om ons welzijn
te bevorderen
5.1 Eigen verantwoordelijkheid
5.2 De vijf aspecten van waaruit we leven
5.2.1 Het eerste aspect: het lichamelijke
a. Voeding
b. Lichamelijke verzorging
c. Rust en beweging
5.2.2 Het tweede en derde aspect: geestelijk en emotioneel
5.2.3 Het vierde aspect: de sociale omstandigheden
5.2.4 Het vijfde aspect: de zingeving van het leven
5.3 Stress
5.3.1 Acute en kortdurende spanning en stress
5.3.2 Aanhoudende (chronische) stress
5.4 Gezondheid en ademen
5.5 Conclusie
6. De reguliere én alternatieve gezondheidszorg
6.1 Enkele diagnostische en aanvullende methoden en systemen ter
preventie en bij ziekte
a. Infraroodscreening/medische thermografie
b. Regulatiethermografie
c. Epigenetische haaranalyse
d. Haar Mineraal Analyse
e. Hartslag/hartritmevariabiliteit (Heart rate variability)
f. Quantum Bodyscan®
g. Prognos®meridiaandiagnose en therapiesysteem
h. SCIO-biofeedbacksysteem
i. NICA
j. Iriscopie en Rayid-methode®
k. Ontlastingsonderzoek
l. Zelfonderzoek van de borsten
m. Preventietest/tumortest
n. Enkele bloedtesten
6.2 Wat kun je doen bij een ontstane disbalans
a. Waar kun je mee beginnen
b. Het belang van opname én afvoer
6.3 Lichamelijk reinigen
6.3.1 Ontgiften
a. Darmen
b. Nieren, lever en galblaas
c. Lymfeklieren
d. Microbioom (parasieten, virussen, bacteriën en schimmels)
6.3.2 Ontzuren
a. Zuur-base-evenwicht
b. Urine, speeksel en bloed
c. Uitgebalanceerde voeding/leefstijl
d. Natriumbicarbonaat
e. Sapvastenkuur
f. Overige aandachtspunten voor ontgiften/ontzuren
6.3.3 Ontstoren
a. Het gebit
b. Vaccinaties
c. Ontstoren van omgeving
6.4 Geestelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel reinigen
6.4.1 Geestelijk en emotioneel reinigen
a. Vragen van adviezen
b. Het volgen van een workshop of cursus
c. Ondersteuning door coaching of therapie
6.4.2 Sociaal reinigen
6.4.3 Spiritueel reinigen
6.4.4 Samenvattend
BOEK 2
7. Aanvullende aandachtspunten, onderzoeks en behandelopties
7.1 Interessante onderzoeksmethoden
a. Tongdiagnostiek
b. Nageldiagnostiek
c. Oogdiagnostiek
d. Gezichtsdiagnostiek
e. Polsdiagnostiek
7.2 Aanvullende informatie over voeding
a. Moermandieet
b. Paleo/oerdieet
c. Ketogeendieet
d. Budwigdieet/papje
7.3 Aanvullende methoden voor lichaam en geest
a. Douchen en wisselbaden
b. Zoutbaden
c. Kleibaden
d. Sauna/zweethut
e. Infrarooddeken
f. Rood-lichttherapie
g. Massages
7.4 Reguliere en alternatieve therapieën
7.4.1 Therapieën op lichamelijk gebied
a. Atlascorrectie
b. Gersontherapie
c. Vitamine C-behandeling
d. Ozontherapie
e. Immuuntherapie
f. Vitaalveldtherapie
g. Thymustherapie
h. Celtherapie
i. Neuraaltherapie
j. Dendritische celtherapie
k. GcMAF-therapie
l. Hyperthermie
m. Insulinebehandeling
n. Transfer factor
o. Lichttherapie (PDT – fotodynamische therapie)
p. Chelatietherapie
q. Fysische vasculaire therapie BEMER
r. Body Stress Release
s. Pijntherapie
t. Urinetherapie
u. Hyperbare zuurstoftherapie
7.4.2 Therapieën op geestelijk en emotioneel gebied
a. Ademtherapie
b. CREF
c. Nlp
d. EMDR
e. EFT
f. RET
g. Access Counsiousness/Access Bars®
h. Hypno/regressie/reïncarnatietherapie
i. Progressive Mental Alignment®
j. MIR-methode®
k. Simontontherapie
l. Mindfulness
m. Body Mind Release
7.4.3 Therapieën op energetisch gebied
a. Homeopathie
b. Toegepaste kinesiologie
c. Magneet/resonantietherapie
d. Handreflexologie/voetreflexologie
e. Energetische massage
f. Reconnective Healing/Reconnection
g. Zhineng Qigong
h. Binaural beats, solfeggio en heilige geometrie
7.4.4 Wegwijzer naar artsen, therapeuten en coaches
7.5 Aanvullende middelen
a. Colloïdaal goud en zilver
b. MMS/CDS
c. Zweedse kruiden
d. Natriumbicarbonaat (BiCa) met ahornsiroop
e. Zeoliet
f. Ayahuasca, San Pedro en Choco bliss
g. Medicinale paddenstoelen
h. Essentiële suikers
i. Cannabisolie
j. Zwarte zalf
k. Artemisinine
l. Zuurstofdruppels
m. Graviola
n. Aloë Vera en Aloë Arborescens
o. Bachbloesemremedie en Star Remedie
p. Spagyriek
q. Frankincense-olie
7.6 Enkele vitamines, mineralen en andere essentiële stoffen
a. Magnesium
b. Bicarbonaat
c. Jodium
d. Selenium
e. Zink en koper
f. Glutathion
g. N-Acetyl Cysteïne (NAC)
h. Q10
i. Vitamine D
j. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 én B12
k. IJzer
l. Schindele’s mineralen
m. Concluderend
7.7 Overige adviezen/hulpmiddelen
a. Oil pulling
b. Sole
c. Citroen(schil)/natriumbicarbonaat
d. Gouden melk
e. Kombucha
f. Kuren, vasten en retraite
g. Reinigingsprogramma volgens L. Ron Hubbard
h. Waterstofperoxide
8. Tot slot
8.1 Ieder mens is uniek
8.2 Individuele en collectieve verantwoordelijkheid
De cover intrigeerde me dusdanig dat ik het boek vrij ‘blanco’ had aangeschaft. Maar vanaf het moment dat ik het opende, kon ik niet stoppen met lezen. Wat een prachtige inzichten & mooie verhalen. En de foto’s/beelden ter begeleiding – TOP!