Als je in de spiegel kijkt, wat zie je dan? Wat weet je over je eigen lichaam? Is jou ooit verteld hoe dat wonderbaarlijke ruimtepak, waar je een heel leven lang in rondloopt, functioneert?
Bij ieder apparaat wat je aanschaft zit een handleiding. Zodat je weet hoe je het apparaat wel of niet moet gebruiken. En als jij je houdt aan de handleiding kan je het langst genieten en voordeel hebben van dat apparaat. Zonder dat het stuk gaat. Maar is jou ooit verteld hoe jouw lichaam functioneert? Zodat je er lang kan van blijven genieten, zonder dat er gebreken ontstaan. En met “weten hoe jouw lichaam functioneert” bedoel ik niet dat je ieder hormonaal, motorisch of neuraal proces in detail hoeft te kennen. Om het licht aan te zetten hoef je niet te weten hoe een lamp werkt of hoe elektriciteit werkt of hoe die elektriciteit überhaupt in je huis komt. Je hoeft alleen maar te weten hoe de lichtschakelaar werkt.
Met jouw eigen lichaam is het net zo. Om een leven lang te kunnen genieten van een gezond lichaam hoef je niet ieder detail te weten van al die processen die zich afspelen in je lichaam. Je hoeft alleen te weten hoe de schakelaar werkt. Bovendien veranderen de theorieën waarom iets werkt constant, maar het feit dat het licht aan gaat wanneer ik de lichtschakelaar omzet veranderd nooit.
En nu we het toch hebben over je lichaam...hoe denk jij er eigenlijk over? Kijk nog eens in de spiegel en kijk weer naar je lichaam. Wat vertel jij jezelf erover? Wat zeg jij (misschien in gedachten) iedere keer tegen je eigen lichaam?
Ben jij blij met je lichaam? Is het positief of negatief wat jij denkt over je lichaam? Ben je benieuwd naar waar je lichaam nog allemaal toe in staat is? Of denk je dat je beste al hebt gehad? Een veel gehoorde uitspraak is: “ouderdom komt met gebreken”. Een geloof wat diep tussen de oren zit van het collectief. Een uitspraak die mij eerlijk gezegd boos maakt, omdat het simpelweg niet klopt. Ontstaan gebreken omdat we ouder worden, of worden we oud omdat we gebreken gaan vertonen? En gingen we deze gebreken vertonen omdat we stopten met het lichaam te gebruiken zoals het bedoeld was?
De natuur werkt met een heel simpel principe: use it or lose it. Als we stoppen met het lichaam te gebruiken op alle manieren die mogelijk zijn blijft er uiteindelijk weinig over. Op het moment van schrijven ben ik nog niet zo oud, namelijk 38. En wanneer dit onderwerp ter sprake komt is de reactie van anderen vaak: “jouw tijd komt nog wel”. Er was mij verzekerd dat het na mijn 30e allemaal bergafwaarts zou zijn. En voor vele mensen is dit ook zeker waar. Maar de realiteit is dat ik nu dingen kan en doe, die ik tien jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Het grote verschil? Ik gebruik mijn lichaam zoals het bedoeld is.
Wat ik met dit boek wil bereiken is dat jij inzicht krijgt in hoe jouw lichaam werkt. Zodat jij controle krijgt over je eigen gezondheid en kwaliteit van leven. En daarmee hoop ik ook een paar denkbeelden te doorbreken. Deze denkbeelden dienen je niet. Ze zitten alleen maar in de weg. Ze zijn oud en achterhaalt. Maar vooral hoop ik dat je echt kennis maakt met je lichaam en dat je gaat ervaren wat voor wonderbaarlijke creatie het menselijk lichaam eigenlijk is. Een creatie die tot van alles in staat is met een wonderbaarlijk zelfherstellend vermogen.
Er is alleen wel één voorwaarde: je moet het lichaam gebruiken zoals het bedoeld is.