• Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Windhandel

Windhandel

De impact van grootschalige energieopwekking met windturbines
In de zomer van 2023 wordt duidelijk dat de windenergie industrie in zwaar weer verkeert. Is het niet de hoogste tijd om te erkennen dat windenergie in feite windhandel is?
Volledige beschrijving...
Op voorraad

21.99

Paperback
21.99
Hardcover
35.99
No items found.
Dit boek is geschreven door:
Auteur
Jan De Dood
Zoek een verzameling boekenreeksen:
Kijk hier!
No items found.
Details
Service
Nog een 3 Serie
Bekijk alle series

Dit boek heeft x andere serie boeken

Titeldetails

Alle informatie over dit boek:

Achterflaptekst

In de zomer van 2023 wordt duidelijk dat de windenergie industrie in zwaar weer verkeert. Het Zweedse Vattenfall krijgt geen toestemming van zijn eigen regering voor een windpark aan de Zweedse westkust. De reden? "Negatieve effecten op de omgeving." Ook blaast Vattenfall de bouw van een nieuw offshore windmolenpark aan de Engelse Noordzeekust af vanwege de kosten.

In het kader van de energietransitie zou grootschalige energieopwekking met windturbines echter een nog grotere rol moeten spelen. Op dit moment staan er wereldwijd naar schatting 200.000 windturbines. Als we in 2050 fossiele brandstoffen willen elimineren, moeten er nog zo'n 2.000.000 windturbines worden bijgebouwd.

Komt de windindustrie eindelijk tot inkeer? De bouw, installatie en exploitatie van windturbines is namelijk zeer kostbaar. De enorme hoeveelheden materialen - staal, beton en kunststoffen - kunnen niet milieuvriendelijk worden gewonnen of geproduceerd. En dan hebben we het nog niet eens over de verwijdering na 20 jaar gebruik. De rotorbladen kunnen namelijk niet worden gerecycled en moeten dus worden gestort of verbrand.

Daarnaast hebben windturbines een enorme impact op ons milieu. Grote aantallen (zee)vogels, vleermuizen en insecten komen nu al om door de draaiende rotorbladen. Horizonvervuiling, infrageluid en slagschaduw drijven steeds meer mensen tot wanhoop en er lijkt nog geen einde in zicht. Tegelijkertijd laten eerlijke berekeningen zien dat windenergie niet alleen zeer kostbaar is maar ook dat stroom vanwege de variabele wind niet eens kan worden gegarandeerd.

Is het niet de hoogste tijd om te erkennen dat windenergie in feite windhandel is?

Bert Weteringe is vliegtuigbouwkundig ingenieur.

Leesfragment

In tegenstelling tot windmolens van maximaal zo’n 20-30 meter hoogte, zijn de nieuwe windturbines van een heel ander kaliber. Moderne windturbines bereiken tiphoogten tot maar liefst 260 meter hoogte en zijn daarmee meer dan prominent aanwezig in het landschap. Waar voorheen de toerist het prachtige Nederlandse, gebalanceerde landschap kwam bewonderen met haar klassieke windmolens, zo is diezelfde toerist niet te porren om te komen kijken naar een horizon met tientallen,  soms wel honderden moderne windturbines.

Dit boek begint met een stukje oer-Hollandse geschiedenis van de windmolen en gaat dan snel over naar de ontwikkeling van de eerste windturbines, machines die louter bedoeld zijn om energie op te wekken. Naast de ontwikkeling en het gebruik van deze technologie, wordt ingegaan op het waarom van de energie-transitie. Die is in belangrijke mate een opmaat geworden voor de opkomst van allerlei financiële markten, met name rond CO2. Om de achtergrond van de hele energietransitie — waar de excessieve toename van de bouw van windturbineparken een belangrijk onderdeel van is — te kunnen begrijpen, informeer ik u eerst uitgebreid over het gevoerde beleid en de motivatie daarvan.

Ik besteed in dit boek veel aandacht aan de schadelijke gevolgen voor mens en natuur, veroorzaakt door zowel de bouw, de installatie en het gebruik, als de verwijdering van windturbines. Al deze schadelijke effecten, naast de gevaren die optreden tijdens het gebruik, worden met praktijkvoorbeelden toegelicht. Bewust gebruik ik in dit boek niet het op grote schaal misbruikte woord ‘duurzaam’. De reden waarom wordt vanzelf duidelijk tijdens het lezen.

Tot slot bespreek ik aan de hand van praktijkvoorbeelden ook wat het klimaatbeleid precies betekent voor uw portemonnee.

Een boek over de impact van grootschalige energieopwekking met windturbines komt geen moment te vroeg. Aangezien de overheidsplannen voor de energie-transitie verregaande veranderingen voor het landschap en de samenleving zullen inhouden, werd het hoog tijd om het publiek te informeren over de achtergronden van de energietransitie, een transitie die in Nederland hoofdzakelijk is gericht op windenergie, zowel op land als op zee. De berichtgeving daarover via onze publieke omroepen en reguliere kranten, is de laatste decennia steeds eenzijdiger en incompleter geworden. Het is daarom heel goed mogelijk dat u na het lezen van dit boek wellicht anders zult aankijken tegen de energietransitie in het algemeen, en windturbines in het bijzonder.

Mijn advies is om na het lezen zélf verder op onderzoek te gaan, naar onderwerpen die uw interesse hebben gewekt, maar vooral naar die onderwerpen waarbij u twijfelt of de door mij gepresenteerde informatie wel of niet klopt. Om u daarbij te helpen heb ik aan het eind van elk hoofdstuk een aantal referenties opgenomen. Die lijst is, gezien de enormiteit van het onderwerp, uiteraard niet compleet. Met de zoektermen in dit boek kunt u echter uitstekend aan de slag.

Hopelijk bent u het, na het lezen van dit boek, met mij eens dat het van het grootste belang is dat de informatie in dit boek wijdverspreid wordt. De schade aan het milieu — flora en fauna — zal, naarmate de plannen voor windenergie richting 2050 verder worden gerealiseerd, immers exponentieel gaan toenemen. Het delen van informatie over de negatieve aspecten van deze windhandel in energie is van cruciaal belang. Alleen gezamenlijk kunnen we terugkeren van de ingeslagen, doodlopende weg.

Inhoudsopgave

Voorwoord | Coen Vermeeren

Inleiding

Hoofdstuk 1: Historie van de windmolen
Toepassingen van wind- en watermolens
De nieuwe industriële revolutie

Hoofdstuk 2: De windturbine voor het opwekken van energie
Het werkingsprincipe van de windturbine
De opbouw van de windturbine
De rotorbladen
De fundering van windturbines
Heien in de zeebodem
Grondstoffen en delving

Hoofdstuk 3: Het klimaatbeleid en de gevolgen voor de samenleving
Agenda 21
Agenda 2030
De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties
Europese Green Deal
Het Nederlandse klimaatbeleid
Regionale Energie Strategie
Hoeveel windturbines hebben we eigenlijk nodig?
Oudeschip, Oost-Groningen
De gevolgen van het Nederlandse klimaatbeleid

Hoofdstuk 4: Klimaatverandering?
Code rood voor het klimaat
Al Gore
CO2 en het klimaat
Het IPCC
De logica

Hoofdstuk 5: De economische aspecten
De kosten voor bouw, installatie en exploitatie van windturbines
Exploitatie
De systeemkosten
Onvoorziene kosten
Energieopbrengsten en subsidiëring
Afnemende windsterkte
Bijdrage aan de economische groei
Investeerders in windparken
Carbon credits
Inzicht in klimaatuitgaven
Impact van windenergie op het elektriciteitsnet
De betrouwbaarheid van het huidige netwerk
Wat betekent dit allemaal voor uw portemonnee

Hoofdstuk 6: De gevolgen van windturbines voor mens en natuur
De schade aan bossen
Vogels, vleermuizen en insecten
Effecten op vogels
Effect op vleermuizen
Maatregelen ten behoeve van de populaties
Effecten op insecten
De Noordzee: van natuur naar industrieel windturbineveld
Impact op bultrugwalvissen aan de Amerikaanse Oostkust
Verstoringen door bekabeling op de zeebodem
Weers- en klimaatbeïnvloeding door windturbines
Akoestische vervuiling
Slagschaduw
Waardedaling van woningen
SF6 voor elektrische isolatie
Bisfenol-A
Andere risico’s rond windturbines
De gevolgen van achterstallig onderhoud in beeld
Gebruik en lekkage van synthetische olie
Windturbineafval
Strijdende belangen

Dankwoord

Verklarende woordenlijst

Meer lezen

Foto’s

Over de auteur

Bibliografische informatie

ISBN: 9789464611069

Hoofdtitel: Windhandel

Ondertitel: De impact van grootschalige energieopwekking met windturbines

Auteur: Weteringe, Bert

Nur: 961 - Energie

Boeksoort: Algemeen

Druk: 1

Verschijningsvorm: Paperback / softback

Verschijningsdatum: 28-07-2023

Uitgever: Obelisk Boeken

Prijs: € 19,99

Btw-tarief: Laag

Taal: Nederlands

Illustraties: Ja

Aantal pagina's: 140

Parzival en de Graal (luxe editie)
Dit boek maakt geen deel uit van een serie.
Bekijk andere series
Auteur
Bert Weteringe
Gespecialiseerd in engineering van lichtgewicht materialen en bijbehorende productieprocessen.
Meer info en alle boeken

Andere boeken van deze auteur

Er zijn nog geen andere titels.
5.0
Gebaseerd op 200 beoordelingen
Schrijf een recensie
Valerie van Zanten
De cover intrigeerde me dusdanig dat ik het boek vrij ‘blanco’ had aangeschaft. Maar vanaf het moment dat ik het opende, kon ik niet stoppen met lezen. Wat een prachtige inzichten & mooie verhalen. En de foto’s/beelden ter begeleiding – TOP!
Ruben
Slechte handel
Geschreven op:
Geschreven op:
Rob Olijkan
Wie geïnformeerd wil worden over windenergie (en veel meer) in Nederland is dit boekje een absolute "must". In uiterst begrijpelijke taal legt de schrijver uit waarom steeds meer windturbines ons landschap en horizon vervuilen en waarom dit onbegrijpelijk is als je kijkt naar het slechte rendement en de nadelige gevolgen van deze giganten. Ook voor wie bij kreten als de Green Deal, de 17 SDG's en agenda 2030 nog met een vraagteken zit: wees gerust, ook dat wordt allemaal helder uitgelegd en dan ga je ook de verbanden begrijpen waarom de klimaatdoelen snel doorgevoerd moeten worden: voordat iedereen wakker wordt! En in opstand komt tegen de klimaat waanzin. Iedereen zou dit boekje gelezen moeten hebben.
Geschreven op:
Geschreven op:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
de antwoorden die je absoluut nodig hebt

Veelgestelde vragen

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Hoe ontvang ik klantondersteuning?
Garantie en klachten
Klachten
Garantie en klachten
Garantie
Garantie en klachten
Wat moet ik doen als ik een verkeerd verzendadres heb ingevoerd?
Retourneren en ruilen
Ik heb het verkeerde artikel ontvangen
Retourneren en ruilen
Mijn bestelling is beschadigd aangekomen
Retourneren en ruilen
Kan ik een bestelling wijzigen of annuleren nadat ik deze heb verzonden?
Retourneren en ruilen
Hoe ontvang ik klantondersteuning?
Retourneren en ruilen
Hoe moet ik retourneren?
Retourneren en ruilen
Wat is uw retourbeleid?
Retourneren en ruilen
Kan ik boeken reserveren?
Bestellen
Worden mijn artikelen in één pakket geleverd?
Bestellen
Verzenden jullie naar mijn land?
Bestellen
Brengt u omzetbelasting in rekening?
Bestellen
Houdt u mijn betaalgegevens bij?
Bestellen
Op welke wijze kan ik betalen?
Bestellen
Hoe kan ik de status van mijn bestelling volgen?
Bestellen
Hoe wijzig ik mijn verzendadres?
Bestellen
Hoe maak ik een account aan?
Bestellen
Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling ontvang?
Bestellen
Wat zijn de verzendkosten?
Bestellen
Hoe kan ik contact opnemen?
Bestellen