• Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Parzival en de Graal (luxe editie)

Parzival en de Graal (luxe editie)

Het pad van de ziel
De avonturen van Parzival worden door kunstenares en schrijfster Marianne van den Dungen uitgewerkt in vijfendertig prachtige tekeningen. "In dit boek is een troubadour van het hart aan het woord."
Volledige beschrijving...
Op voorraad

34.99

Hardcover
34.99
Hardcover
35.99
No items found.
Dit boek is geschreven door:
Zoek een verzameling boekenreeksen:
Kijk hier!
No items found.
Details
Service
Nog een 3 Serie
Bekijk alle series

Dit boek heeft x andere serie boeken

Titeldetails

Alle informatie over dit boek:

Achterflaptekst

Het pad van de ziel

De avonturen van Parzival worden door kunstenares en schrijfster Marianne van den Dungen uitgewerkt in vijfendertig prachtige tekeningen. Als uitgangspunt zijn scenes gekozen uit de middeleeuwse ‘Parzival’ van Wolfram von Eschenbach, waarbij zij haar tekeningen heeft aangevuld met teksten die in verkorte versie het verhaal van de zoektocht naar de graal vertellen. Deze teksten gaan in op een schat aan symbolen die in het boek zijn verwerkt en die verwijzen naar een diepere laag.

De obstakels die Parzival tijdens zijn omzwervingen tegenkomt zijn van alle tijden en zijn reacties zijn daarom voor iedereen herkenbaar. Naarmate het verhaal zich ontvouwt groeit Parzivals bewustzijn. Zijn zoektocht naar de graal is dan ook tegelijk het verhaal van iedereen die het pad van bewustwording gaat.

Hoewel tijden en omstandigheden nu anders zijn dan in de middeleeuwen, zijn de innerlijke ervaringen van mensen niet wezenlijk veranderd. De teksten leggen een verbinding naar de huidige tijd en zorgen ervoor dat iedereen zich zal herkennen in alle facetten van dit ten diepste tijdloze verhaal. Een verhaal dat stap voor stap laat zien dat er een pad bestaat dat ons werkelijk kan bevrijden waardoor de graal ook nu, voor iedere serieuze zoeker die de juiste innerlijke vragen stelt, bereikbaar is.

“In dit boek is een troubadour van het hart aan het woord. Een ziel, die ‘de ziekte van onwetendheid’ (Boeddha) leerde doorschouwen en innerlijke wijsheid ontdekte. Haar tekenpotloden werden subtiele vingers van de ziel, die op een poëtische wijze de queeste, háár queeste, naar de graal wisten uit te beelden.”
Marcel Messing

Leesfragment

Als kind las ik graag indianen- en ridderverhalen en het oude ‘Parcival’- boek van Jaap ter Haar staat nog altijd in mijn boekenkast. De graal fascineerde me van jongs af aan; de verhalen over de beker waarin door Jozef van Arimathea het bloed van Jezus werd opgevangen uit zijn wonden tijdens de kruisiging. Ik las hoe die beker meegenomen werd via het zuiden van Frankrijk, naar wat nu Glastonbury in Engeland is.

Ik bracht eens een bezoek aan Glastonbury en liep daar op een prachtige dag het labyrintachtige pad de heuvel op. Jaren later stond ik op een ochtend in september alleen op een heuvel in de buurt van Hadrians Wall in Engeland, toen onder me het hele dal, op een heuveltje met een paar bomen na, gevuld was met mist terwijl de zon opkwam die alles roze en zachtgeel kleurde. Avalon, dacht ik.

Het is ongeveer dertig jaar geleden dat mijn man mij en onze kinderen voor het eerst meenam naar Montségur, het kathaarse kasteel in de Ariège in Frankrijk. Hij vertelde me over de katharen die in deze burcht verbleven in de middeleeuwen en hoe zij vervolgd werden. Dat verhaal bleef me bij tot ik, enkele jaren later, in een groep onder leiding van Marcel en Marijke Messing een katharentocht maakte in de Ariège. Ik droeg geen fototoestel bij me maar een tekenboekje waarin ik schetsen maakte van bijzondere plaatsen en voorwerpen. Toen Marcel mijn tekeningen zag, vroeg hij mij om zijn boeken te illustreren. Door de kennismaking met het Kathaarse gebied en erfgoed voelt de Ariège voor mij als een spiritueel thuis. Als ik het woord Toulouse zie op een verkeersbord richting zuiden begint mijn hart te zingen.

Troubadours uit de katharentijd, tussen de 11de en 13de eeuw, kenden talloze verhalen en zangen en het is in hun tijd dat de graalverhalen voor het eerst, voor zover wij nu weten en zoals we ze nu kennen, in boekvorm werden opgetekend. Chrétien de Troyes, ook wel Chrestien (Christen) genaamd, was met zijn Perceval de eerste schrijver die het graalmotief in romanvorm uitwerkte en was daarmee de grondlegger van de epische roman. Dit werk is onvoltooid gebleven. Chrestien leefde in de tijd van de katharen. De katharen (‘katharoi’, ‘de zuiveren’) woonden en werkten in het toenmalige Occitanie, zich uitstrekkend van de nu westelijke Provence en Camargue tot ver in de Pyreneeën. Zij lieten zich inspireren door het leven van Jezus en hadden kennis van het Apocrief van Johannes en het Evangelie van Thomas. Zij begrepen deze teksten als geen ander. De teksten zijn in de jaren veertig van de vorige eeuw herontdekt en het Evangelie van Thomas maakt sindsdien deel uit van de omvangrijke Nag-Hammadigeschriften.

Het katharisme was geen patriarchaal gebeuren, zoals de katholieke kerk. Vrouwen hadden evenveel mogelijkheden als mannen en de leringen waren erop gericht, een werkelijk goed mens te zijn. De bonhommes en bonnesfemmes (goede mannen én vrouwen) gingen het pad van uitzuivering om zich te bevrijden uit deze wereld van goed en kwaad en zo weer te kunnen opgaan in het Ene, dat onze oorsprong, licht en liefde is. De goede mensen waren een lichtend voorbeeld voor de Kathaarse croyants (gelovigen), die kennisnamen van het grote proces van zich losmaken van deze wereld, maar het om verschillende redenen nog niet helemaal konden aangaan.

Waar men in kerken geld, rijkdom en macht etaleerde, zo lieten de katharen eenvoud en soberheid zien en gingen de weg van geweldloosheid en mededogen. Voor de kerk vormden ze een bedreiging, want veel mensen voelden zich ertoe aangetrokken. De groep werd te omvangrijk en via kruistochten, uitgeroepen door de paus, werden ze uiteindelijk stelselmatig uitgeroeid. Steden werden belegerd en zowel mannen, vrouwen als kinderen vermoord. In het hele gebied werden katharen op brandstapels ter dood gebracht, een middeleeuwse genocide. De inquisitie, die in die tijd haar oorsprong vond, ging net zolang door tot de laatste katharen vernietigd waren.

Je kunt mensen vermoorden maar hun inzichten leven voort voor wie het horen en ervaren wil. Hun kennis werd onder andere verborgen in de middeleeuwse verhalen over de minne, de hoofse liefde. Waar minneliederen en gedichten lijken te gaan over de liefde voor de vrouw, gaat de diepere laag over de liefde die verbonden is met de allesomvattende bron, de Bron van waarheid, licht en liefde.

Bibliografische informatie


ISBN: 9789464610529
Hoofdtitel: Parzival en de Graal
Ondertitel: Het pad van de ziel
Auteur: Dungen, Marianne van den
Nur: 728 – Spiritualiteit
Boeksoort: Algemeen
Druk: 1
Verschijningsvorm: Hardback
Verschijningsdatum: 08-09-2022
Uitgever: Obelisk Boeken
Prijs: € 32,99
Btw-tarief: Laag
Taal: Nederlands
Illustraties: Ja
Aantal pagina's: 200

Parzival en de Graal (luxe editie)
Dit boek maakt geen deel uit van een serie.
Bekijk andere series
Auteur
Marianne van den Dungen
“Toen ik zo’n 28 jaar was en de kinderen naar school gingen ben ik cursussen gaan geven in spirituele
Meer info en alle boeken

Andere boeken van deze auteur

Er zijn nog geen andere titels.
5.0
Gebaseerd op 200 beoordelingen
Schrijf een recensie
Valerie van Zanten
De cover intrigeerde me dusdanig dat ik het boek vrij ‘blanco’ had aangeschaft. Maar vanaf het moment dat ik het opende, kon ik niet stoppen met lezen. Wat een prachtige inzichten & mooie verhalen. En de foto’s/beelden ter begeleiding – TOP!
Schrijf de eerste review!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
de antwoorden die je absoluut nodig hebt

Veelgestelde vragen

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Hoe ontvang ik klantondersteuning?
Garantie en klachten
Klachten
Garantie en klachten
Garantie
Garantie en klachten
Wat moet ik doen als ik een verkeerd verzendadres heb ingevoerd?
Retourneren en ruilen
Ik heb het verkeerde artikel ontvangen
Retourneren en ruilen
Mijn bestelling is beschadigd aangekomen
Retourneren en ruilen
Kan ik een bestelling wijzigen of annuleren nadat ik deze heb verzonden?
Retourneren en ruilen
Hoe ontvang ik klantondersteuning?
Retourneren en ruilen
Hoe moet ik retourneren?
Retourneren en ruilen
Wat is uw retourbeleid?
Retourneren en ruilen
Kan ik boeken reserveren?
Bestellen
Worden mijn artikelen in één pakket geleverd?
Bestellen
Verzenden jullie naar mijn land?
Bestellen
Brengt u omzetbelasting in rekening?
Bestellen
Houdt u mijn betaalgegevens bij?
Bestellen
Op welke wijze kan ik betalen?
Bestellen
Hoe kan ik de status van mijn bestelling volgen?
Bestellen
Hoe wijzig ik mijn verzendadres?
Bestellen
Hoe maak ik een account aan?
Bestellen
Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling ontvang?
Bestellen
Wat zijn de verzendkosten?
Bestellen
Hoe kan ik contact opnemen?
Bestellen