• Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Voorspellingen van de Keukentafel

Voorspellingen van de Keukentafel

Dit boek gaat over Herma Koornwinder, een huisvrouw uit Heeze. Zij heeft alleen een mulo opleiding, kan geen balansen lezen en is niet thuis in de economische wereld.
Volledige beschrijving...

23.99

Paperback
23.99
Hardcover
35.99
No items found.
Dit boek is geschreven door:
Auteur
Jan De Dood
Zoek een verzameling boekenreeksen:
Kijk hier!
No items found.
Details
Service
Nog een 3 Serie
Bekijk alle series

Dit boek heeft x andere serie boeken

Titeldetails

Alle informatie over dit boek:

Achterflaptekst

Dit boek gaat over Herma Koornwinder, een huisvrouw uit Heeze. Zij heeft alleen een mulo opleiding, kan geen balansen lezen en is niet thuis in de economische wereld. Zij ontdekt dat ze de beurskoersen veel beter kan voorspellen dan hoogopgeleide specialisten. De voorspellingen doet ze letterlijk aan de keukentafel. Aanvankelijk blijft Herma’s talent tamelijk onopgemerkt. Maar dat verandert als ze als enige de beurskrach van 1987 weet te voorspellen. Kranten en tijdschriften gaan dan uitvoerig over haar schrijven en noemen haar een ‘beursgoeroe’. Ze verschijnt zelfs op de televisie, de huisvrouw uit Heeze. Maar wat deed ze precies aan die keukentafel? Wat zag Herma wel wat anderen niet zagen? Ondanks haar enorme successen krijgt ze geen brede erkenning. Ze besluit er mee te stoppen. Rijk is ze er wel mee geworden, maar niet gebleven. Een boek over haar kwam er ook maar steeds niet. Tot nu. Frank Stadermann was advocaat. En specialiseerde zich in het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht. Herma kwam min of meer toevallig op zijn pad. Hij vond haar verhaal zo intrigerend dat hij besloot het op te schrijven. Het werd een bijzonder verhaal.

Leesfragment

16 oktober 1989, een nieuwe Black Monday? Op vrijdag 13 oktober 1989 is er een nieuwe koersval op de beurs van Wall Street; de koersen dalen met 6 %. De Financiële Telegraaf kopt op de maandag daarna “Beleggers in spanning na koersval Wall Street”. Het artikel beschrijft hoe iedereen gespannen is en dat er in het weekend koortsachtig overleg binnen de effectenwereld was. Gaat zich een herhaling van de beurskrach van 1987 voordoen?

“Met de ervaringen van de beurskrach van twee jaar geleden is alles deze week mogelijk. We zijn op het ergste voorbereid”, zo zegt een insider die beleggers begeleidt, tegenover de Telegraaf. Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse FED, staat klaar om geld in de markt te pompen als de koersen nog verder dalen en de vraag naar geld toeneemt. Dit is bedoeld als poging “om de kalmte te bewaren”.

Er is ook iemand niét bezorgd. Dat is Herma. Haar ster is nu zover gerezen dat ook háár commentaar wordt gevraagd. Herma verklaart dat zij niet van de koersval onder de indruk is. Zij blijft optimistisch gestemd en ziet geen reden haar lange termijnvisie voor Wall Street te herzien. Heel eerlijk zegt zij er, aldus de Telegraaf, bij: “Maar opgaande (koers)bewegingen gaan nu eenmaal gepaard met golfbewegingen, al had ik een dergelijk scherpe beweging niet verwacht.” Waarom blijft Herma optimistisch? Daarvoor heeft zij haar eigen reden. Volgens haar is er in november 1987 een nieuw trendkanaal ontstaan. De koers bevond zich hoog in dat trendkanaal maar zakte op de bewuste vrijdag 13 oktober 1989 terug naar de oude steunlijn. Op dat niveau is bovendien een tweede steunlijn geformeerd. Daar zal de koers niet doorheen zakken, zo is haar voorspelling op die maandag.

Ze voegt daar nog een hilarische opmerking aan toe die ik letterlijk uit de Telegraaf overneem: “Het zou er ook op kunnen wijzen dat we nu te maken hebben met een ’kanaalrat’, een onverwacht heftige beweging die bij voorbeeld te vergelijken is met plotseling optredende stormen op het IJsselmeer op mooie zomerdagen.” Ik lees het en denk: “Herma, een kanaalrat? Stormen op het IJsselmeer? Waar haal je het vandaan?”

Ook schrijft de krant dat Herma het weekend had gezegd “dat de koersval van vrijdag ook vanuit het oogpunt van de technische analyse niet te vergelijken is met de beurskrach van twee jaar geleden, omdat er toen allerlei aanwijzingen waren voor een op handen zijnde koersval van grotere omvang en ook door haar werden voorspeld. Dat was nu duidelijk niet het geval”, aldus De Telegraaf op 16 oktober.

Herma krijgt wel gelijk. Want nog diezelfde maandag worden de koersverliezen op Wall Street weer goedgemaakt, zo schrijft de Financiële Telegraaf een dag later. Herma wordt daarbij genoemd als degene die het goed zag. President Bush sr. had trouwens ook geruststellende woorden gesproken, zo lees ik in hetzelfde artikel. Zou president Bush eenzelfde studie van de koersen hebben gemaakt als Herma?

Bibliografische informatie


Paperback: 174 pagina's
Uitgever: Obelisk
Verschenen: 1 mei 2020
Druk: 1
Taal: Nederlands
ISBN-10: 9493071499
ISBN-13: 978-9493071490
Productafmetingen: 16,8 x 1,1 x 24 cm
Brutogewicht (incl. verpakking): 422 g

Parzival en de Graal (luxe editie)
Dit boek maakt geen deel uit van een serie.
Bekijk andere series
5.0
Gebaseerd op 200 beoordelingen
Schrijf een recensie
Valerie van Zanten
De cover intrigeerde me dusdanig dat ik het boek vrij ‘blanco’ had aangeschaft. Maar vanaf het moment dat ik het opende, kon ik niet stoppen met lezen. Wat een prachtige inzichten & mooie verhalen. En de foto’s/beelden ter begeleiding – TOP!
Schrijf de eerste review!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
de antwoorden die je absoluut nodig hebt

Veelgestelde vragen

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Hoe ontvang ik klantondersteuning?
Garantie en klachten
Klachten
Garantie en klachten
Garantie
Garantie en klachten
Wat moet ik doen als ik een verkeerd verzendadres heb ingevoerd?
Retourneren en ruilen
Ik heb het verkeerde artikel ontvangen
Retourneren en ruilen
Mijn bestelling is beschadigd aangekomen
Retourneren en ruilen
Kan ik een bestelling wijzigen of annuleren nadat ik deze heb verzonden?
Retourneren en ruilen
Hoe ontvang ik klantondersteuning?
Retourneren en ruilen
Hoe moet ik retourneren?
Retourneren en ruilen
Wat is uw retourbeleid?
Retourneren en ruilen
Kan ik boeken reserveren?
Bestellen
Worden mijn artikelen in één pakket geleverd?
Bestellen
Verzenden jullie naar mijn land?
Bestellen
Brengt u omzetbelasting in rekening?
Bestellen
Houdt u mijn betaalgegevens bij?
Bestellen
Op welke wijze kan ik betalen?
Bestellen
Hoe kan ik de status van mijn bestelling volgen?
Bestellen
Hoe wijzig ik mijn verzendadres?
Bestellen
Hoe maak ik een account aan?
Bestellen
Hoe lang duurt het voordat ik mijn bestelling ontvang?
Bestellen
Wat zijn de verzendkosten?
Bestellen
Hoe kan ik contact opnemen?
Bestellen