Reviews & Zekerheden

9,6
(2886)
9,6
2886 Reviews
  • Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Opoe vertelt

Opoe vertelt

Was vroeger alles beter? Jaska de Bree contempleert met haar kleinkind over de veranderingen in de Wereld.
Klik hier voor het leesfragment...
Saskia Markestein
Online lezing 17 Februari om 19:30
Column

Jaska de Bree

Opoe vertelt

“Een kruidenier, wat is dat oma?”

“Dat wás een winkel waarin je allerlei kruiden, thee, koffie, suiker en zout kon kopen. Dat was Appie Hein ooit .Voor ze zo nodig een supermarkt wilden worden. En nu een multinational zijn.

Vroeger, voor 1980, had je voor bijna alles aparte winkels. Voor groente en fruit, pillen, drop en schoonmaakmiddelen, vlees, wild en gevogelte, melk kaas en eieren, ijzerwaren, rookwaren, papier en schrijfgerei, brood en banket, kleding, lampen, meubels, behang en verf. Bijna in iedere wijk van een grote stad.

De winkeliers hadden verstand van wat ze verkochten en bestelden alles bij specialistische leveranciers. Uit eigen land veelal. Alleen citrusfruit zoals mandarijnen, grapefruits, citroenen en sinaasappels, kwamen uit zuidelijke landen. Als het seizoensfruit op was. De winkelier die vlees verkoopt noemt zichzelf nog steeds slager.

Naar het vak wat hijzelf w.s. nooit uitoefende: het zelf slachten en/of uitbenen van de koe of het varken dat hij van de boer had gekocht. Waar ze eerder goed gevoed en vrij rondliepen in weiden die nog vol stonden met allerlei bloemen en kruiden; nog niet tot groen asfalt verworden. Gezond vlees. Goed doorbloed door ruimte , goed eten en veel beweging.

Elke winkelier had zo zijn vaste klantenkring en kende iedereen. Daar wisselde je ook nieuwtjes uit en hoe het met je ging. Dat is allemaal zo goed als verdwenen. Nu zijn er alleen nog supermarkten en warenhuizen. Dat is erg jammer. Ook voor de sociale cohesie in een wijk. In plaats van groencontainers kwam de schillenboer langs met zijn paard.”

“Echt waar oma? Je maakt een geintje!”

“Nee hoor! Echt waar; midden in Den Haag waar ik toen  tot 1970 woonde. Met paard en wagen. Voer voor de varkens. Mooi geregeld.

Over recycling gesproken: spullen die kapot gingen werden gewoon gerepareerd. Door lui wier vak het was. Dat was pas echt duurzaam. Je hebt nu alleen nog hier en daar een schoenmaker. Zo was er ook een scharensliep. Die kwam met een karretje langs met daarop een ronde slijpsteen die hij met een pedaal kon laten ronddraaien. Dan kon je botte messen en scharen laten slijpen.

Ik zie dat je liever op je smartphone een spelletje doet?

In de tijd waarover ik vertel speelden kinderen na school, ook in de grote stad, nog veel buiten. Tot het avondeten. Er waren allerlei seizoenspelletjes. Knikkeren, tollen, touwtje springen, ballen, landje veroveren, rolschaatsen, steltlopen. Sneeuwbal gevechten toen het nog echt winter werd en het weer nog niet werd gemanipuleerd. Schaatsen op de sloten en plassen. Daar kreeg je een sterk immuunsysteem van. Iets wat volgens de overheid nu veel beter uit een vaccin kan komen. En als het te koud was of te donker werd voor buiten, hadden we bordspelen. Monopoly, Risk, Scrabble. Je speelde dan samen met het hele gezin. Met een zak pelpinda;s erbij”

“Ja oma, ik weet het. Vroeger was alles veel beter.”

“Nou, niet álles hoor lieverd. De ruiten bevroren in de winter. Wel mooi gezicht die ijsbloemen. Er was maar een kachel; in de woonkamer. En auto’s waren niet voor iedereen vanzelfsprekend zoals nu. Maar het openbaar vervoer was goed en betaalbaar. En de posterijen ook. We schreven elkaar veel vaker. En gingen buurten. Het allerbelangrijkste ‘beter’ was echter dat wij veel vrijer en socialer konden leven dan nu.

Hoewel het begin van de vrijheidsberoving die we nu kennen toen al is ingezet. Dat hadden mijn ouders door het harde werken in ‘de wederopbouw’ na WOII niet zo in de gaten.

We hadden natuurlijk, net als nu nog, onze eigen boeren die leverden rechtstreeks of via de veiling, aan de groenteboer, de melkboer en de slager. Hoewel onze boeren tegenwoordig steeds slechter worden behandeld door de overheid met ondoenlijke regelgeving. Zogenaamd voor een beter milieu.”

“Zogenaamd beter, oma?”

“Ja zogenaamd. Ze maken ons wijs dat wereldwijde CO2 uitstoot vanuit de vee industrie veel erger is dan alle door zware  industrieën, vracht- en vliegverkeer uitgestoten gassen. Ze willen dat straks niemand nog iets bezit. En boeren bezitten de meeste grond, ook in ons land. Daar beginnen ze dus mee.”

“Maar heeft de overheid dan niet het beste met ons voor oma? We hebben ze zelf gekozen toch?”

“Zolang als ik leef snap ik er niets van dat er nog zoveel armoede, hongeren oorlog in de wereld is.Terwijl er vanuit de overheid tot voor kort driftig geroepen werd dat het zo goed ging met ‘de economie’. Lees: het verplaatsen en verhandelen van goederen van hot naar her door een klein aantal heel grote bedrijven die daar bizar veel geld mee verdienen. Kennelijk heeft een ‘goede economie’ geen verband met het welzijn van mensen. Waarmee dan wel, vraag ik me af.

We hadden tot de jaren 80 nog onze eigen textielindustrie, scheepsbouw, radio-, televisie – lampen-, medische apparatuur- en autofabrieken. Onze hoogovens voor ijzer. Mijnen voor kool. De gasbel in Groningen. De overheid bezat van oudsher de grootste aandelen in dienstverlenende bedrijven zoals de posterijen, telefonie, water, elektriciteit en gas, de KLM en de Nederlandse Spoorwegen. En had daarmee grote invloed op de prijzen. Een soeverein, grotendeels zelfvoorzienend land waren we. Met goede handelsbetrekkingen.

Vanaf 80’er jaren zijn praktisch alle overheidsaandelen aan het bedrijfsleven verkocht. Vaak buitenlandse bedrijven. Die maar een ding willen: heel veel geld verdienen. De kleine middenstand verdween langzaamaan door de moordende concurrentie van de grote supers en warenhuizen. Alles werd handel en wereldwijd verscheept over lange afstanden. Ook dieren… Varkens, schapen, kippen, geiten, koeien. Onder vaak vreselijke omstandigheden. En en masse geslacht in grote slachthuizen. Zonder enig mededogen.

Door die globalisering zoals dat zo afstandelijk heet, van ‘de economie’, verloren we al sinds 1970 langzaam maar zeker onze invloed op de inkoop van praktisch alle benodigde grote en kleine spullen. Werden zo afhankelijk van onbeheersbare krachten waar we geen invloed meer op hadden.“

“Op school leer ik hier niks over. Hoe kan het volgens u oma dat die ‘elite’ zoveel macht heeft?”

“Er is een grote club heel machtige en rijke mensen uit bedrijfsleven en de bankenwereld, met invloed in alle regeringen, die wil dat elke land haar hoogste gezag, haar soevereiniteit met een mooi woord, afstaat en er een wereldregering komt. The great reset noemen ze dat. De kreet is: Build back better. Iedere regering papagaait hen dat na. Let maar eens op. De gevolgen van die trend zie je al sinds we in de EU zitten. Nederland kan al veel niet meer zelf beslissen. Dat is een slechte zaak. Want dan verliezen wij, en ieder nu soeverein land, de mogelijkheid om te besluiten hoe WIJ graag willen leven. Over wat WIJ belangrijk vinden om ons geld via belastingen etc aan uit te geven. Niet automatisch wapens geven aan de Oekraïne bijvoorbeeld. Dat gaven we toch ook niet aan Irak of Syrie toen de VS met hulp van de NATO en de EU die landen binnenviel? Rusland  mag dat niet van hen, want zij is nog steeds een grote soevereine staat die haar eigen  grondstoffen en industrieën nog heeft en dat ook zo wil houden. Vandaar de aanhoudende koude oorlog retoriek en houding vanuit het westen. Ze willen niet dat zo’n machtig land zich buiten de globalisering zet. Dat is een ongeleid projectiel waar ze geen greep op hebben. Maar dat zie je niet in de reguliere media.

Ons gekozen parlement wordt steeds minder machtig als deze club haar zin blijft krijgen. Een overheid die onze soevereine macht af wil staan  aan een centraal oncontroleerbaar gezag heeft in mijn ogen het welzijn en geluk van haar volk niet op de eerste plaats staan. Wat zij in navolging van de EU en de  WHO zonder bezwaar de afgelopen twee jaar ons hebben aangedaan is daar toch ook een stuitend voorbeeld van? Dat verhaal is echter een hoofdstuk op zich. Waar wij het al eens eerder over hadden. Goed voor een andere keer. Als je dat zou willen.

Bijna alle handel en dienstverlening is wereldwijd in handen gekomen van een elite, ongeveer 1% van de hele wereldbevolking. Evenals de gezondheidszorg en zelfs het onderwijs. Daarom hoor je niets hierover op school. Dat is niet in hun voordeel.

Je kunt trouwens het globalisering en Build back better plan gewoon lezen hoor op de website van hun club: het World Economic Forum (W.E.F) www.weforum.org. Geen complottheorie helaas, maar complotpraktijk.” Ik heb via internet een gelekte lijst van deelnemers van het forum van eind vorige maand in Davos. Waarop je ook de naam van koningin Maxima zult aantreffen. En een deelnemerslijst van de eveneens deze maand gehouden Bilderbergconferentie van een andere eliteclub,in Washington DC. Opgericht door Prins Bernhard. Die van de Lockheed steekpenningen affaire onder kabinet Den Uyl. Zoek maar eens op. Op die conferentie was deze maand zijn kleinzoon, koning Willem Alexander, aanwezig. En premier Rutte en nog wat ministers.  Dat geeft te denken lijkt me. Maar ga vooral zelf op onderzoek uit. Dat is het beste.

“Hé oma, ik snap je wel hoor. Je hebt denk ik gelijk. Zullen we nu een potje scrabbelen?”

No items found.
Gepubliceerd op:
March 9, 2023 7:57 AM
9,6

Reviews & Zekerheden

9,6
(2886)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info