• Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Ergeren en oordelen

Ergeren en oordelen

Minder ergeren en oordelen. De wereld zou er een stuk vriendelijker door worden. Maar hoe doe je dat?
Klik hier voor het leesfragment...
Saskia Markestein
Online lezing 17 Februari om 19:30
Column

Jaska de Bree

Ergeren en oordelen

Minder ergeren en oordelen. De wereld zou er een stuk vriendelijker door worden. Maar hoe doe je dat?

Acht jaar geleden stortte ik mij op yoga en meditatie. Opmerkelijk, want dat vond ik mijn levenlang flauwekul. Net als in mijn hippietijd die macraméende lui. Die ook nog macrobiotisch aten. Jakkes.

Macraméen is nooit mijn ding geworden. Ik hou ook nog steeds niet van linzen en kikkererwten. Maar met yoga en meditatie voelde ik me tot mijn verbazing meteen senang. Op mijn 61e ontdekt. Gewoon geprobeerd. Mijn vooroordeel opzij gezet. Je bent nooit te oud……

Meditatie heet tegenwoordig mindfullness, want o wee, het mag niet naar spiritualiteit ruiken. En yoga is, lijkt het, verworden tot een hippe vorm van gymnastiek. Met bijhorende kekke outfit. Jammer, want de ware yogabeoefening brengt niet alleen rust in hart en hoofd, maar licht ook de sluier op tussen hier en daar. Oeps!  Daar vliegt weer een oordeel door de lucht….Ja maar… Zodra ik ” ja maar…” in mijn hoofd hoor, weet ik  zeker dat ik mijn gelijk wil halen.

En dat is het terrein van mijn ego. En die moet beteugelt indien ik serieus wat milder met mijn medemens om wil gaan.

Kundaliniyoga en yinyoga zijn ‘mijn ding’. Kundaliniyoga (Kundalini betekent slang en staat voor onze energetische goddelijke kracht. Zij ligt opgerold in de buurt van het wortelchakra, bij het staartbeen. Tijdens deze yogavorm laat je Kundalini ontwaken), de moeder onder de yoga’s, is  ideaal voor degene die niet lang stil kan zitten. Veel variatie. Een les bestaat uit een krya (vastgestelde reeks handelingen) met mantra’s (in Gumukhi gezongen teksten), mudra’s (houdingen van handen en vingers), asana’s (lichaamshoudingen), pranayama (bij houdingen horende ademhaling) en bijhorende meditaties.

Mantra’s in de heilige Gurmukhi taal verlenen het zingen welhaast een magische betekenis. Voor mij een extra attractie. Net als vroeger de Latijnse gezangen en gebeden in de Katholieke mis. Voordat die verschrikkelijke kaalslag met Nederlandse (beat)missen toesloeg. Hè verdorie…..weer zo’n oordeel……

Yinyoga met name is goed voor degene die wil oefenen in naar binnen keren. Concentreren op wat daar gebeurt. In tegenstelling tot andere yogavormen, blijf je relatief lang in een bepaalde houding. Meestal vanuit halve lotuszit of liggend. Soms staand. Daarmee druk en rek uitoefenend op bepaalde meridianen. Wat inwerkt op verschillende organen en de stemming. Leren om geluiden om je heen mee te nemen. Je er niet tegen te verzetten. Er geen oordeel over te hebben. En geloof me: het werkt. Wel serieus doen. Maar dat geldt voor iedere verandering. En dat dan vervolgens in de praktijk zien te brengen. Oef!!!!

Zelfobservatie is daarbij een must. Edoch: confronterend…au! Hoe vaak betrap ik me nog op oordelende gedachten. Voorafgegaan door een ergernis. Meestal gevolgd door de gedachte, of uitspraak: hoe is het toch mógelijk dat: iemand dit doet, zegt, schrijft, wil!!

Het lijkt wel vanzelf te gaan. Zijn er echt mensen die dat zelden of nooit…..? Dat moeten welhaast heiligen zijn. Toch ken ik er een paar die een kalmte uitstralen waar ik u tegen zeg. En van leer.

Ik wil er vanaf. Van dat oeverloze geërger en oordelen. Het lukt me al veel beter. Oefening baart kunst. Ergeren en oordelen kost ook veel energie. Naast dat het slechte vibes naar anderen uitstraalt.

Dat dit me nu regelmatig niet meer gebeurt, voelt weldadig. Het moedigt me aan om dapper voorwaarts te gaan. Het is niet mijn streven om mij te meten met verlichte meesters. Daar moet ik nog wel een paar keer voor terugkomen op deez aard.

Nee, gewoon niet meer zo als een bok op de haverkist. Wat meer compassie en begrip, vooral ook naar lui die ik niet ken. Bovendien bevordert dat mijn persoonlijke energetische welzijn. En: het scheelt ook bakken vol slechte energie die we gezamenlijk in ons collectieve bewustzijn plegen te dumpen. Misschien ook wat voor u? Minder ergeren en oordelen?

Jaska de Bree

Lees het boek van Jaska de Bree

No items found.
Gepubliceerd op:
March 9, 2023 7:57 AM