• Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Mondkapjes en de zware jongens

Mondkapjes en de zware jongens

Komt een vrouwtje bij de politie: “Ik ben overvallen.” “Kunt u de overvaller beschrijven?” “Uhh…. Hij was lang en breed en droeg een
Klik hier voor het leesfragment...
Saskia Markestein
Online lezing 17 Februari om 19:30
Column

Jaska de Bree

Mondkapjes en de zware jongens

Komt een vrouwtje bij de politie:
“Ik ben overvallen.”
“Kunt u de overvaller beschrijven?”
“Uhh…. Hij was lang en breed en droeg een mondkapje.”
“Had ie een snor, baard, bril?”
“Geen bril. Verder geen idee door dat masker.”
“Was het een bijzonder masker? Qua vorm, tekening…..”
” Uhh……..”

Dat wordt vrij spel voor ” de zware jongens”. En de politie kan beginnen met het aanleggen van een mondkapjesarchief. In de hoop boeven daarop te kunnen vangen. Hopeloos natuurlijk. Je koopt als boef gewoon een dozijn in de aanbieding. En dan per misdaad een ander maskertje op.

Welke mondkapjes bestaan er zoal? Een schier onmogelijke taak om te inventariseren. Want vele nijvere zielen maken ze inmiddels ook zelf. Van oude slopen, kleding, gordijnen. En er zit een rage aan te komen.  Met ludieke, serieuze, beledigende en afstotende opschriften en afbeeldingen. Marc my words. Iedere racist, vrouwen- of homohater kan zijn/ haar goddelijke gang gaan.

By the way, komt het arresteren van dergelijke maskerdragers ook in die abjecte spoedwet? Arme boa’s en agenten. Al zo slecht betaald, onderbezet en ondergewaardeerd, en nu dit erbij….

Burka’s verboden. Mondkapjes verplicht. Kan het nog veel gekker? In de wetenschap dat het niks helpt tegen welk virus dan ook. Alleen al omdat het gros ze niet goed gebruikt. En slecht voor de gezondheid als je ze te lang achtereen draagt. Zoals dat arme winkelpersoneel. Je ademt deels je eigen uitademing weer in. Kans op dioxinevergiftiging is niet ondenkbaar.

Klein vergelijkend ervaringsonderzoek bij winkelpersoneel in Harlingen leverde de volgende reacties op mijn vragen: ‘Draagt u vrijwillig een mondkapje of moet u dat? En: ‘Weet u dat dat ongezond is?’ Dat was vorige week, toen de ‘verplicht- mondkapjes- op- oekaze’ nog niet uitgevaardigd was.

Plus: de ene medewerkster zegt dat het personeel zelf besloten heeft het te gaan dragen. Een collega van haar elders in de zaak reageert daarop met rollende ogen en:’ we moeten van de baas hoor.’ In de Hema zegt een personeelslid dat ze van dat soort vragen alleen maar enger wordt en rent, zich excuserend, de trap naar de volgende etage op. Een  jong personeelslid, werkstudent, zonder masker, vindt het allemaal flauwekul en lastig. Als ik refereer aan haar angstige collega vraagt ze wat voor mondkapje ze droeg (!) en zegt: ‘oh, dat is mijn moeder. Die heeft astma. En vindt het vreselijk dat ze nu zo’n mondkapje op moet’.  Action: vanachter de kassa, achter een scherm, zegt het gemaskerde personeelslid dat:  ‘De baas het verplicht. Om het goede voorbeeld aan iedereen te geven’. In de Lidl: bekent een personeelslid dat hij af en toe het masker laat bungelen, omdat hij er niet lekker van wordt.  Het dragen is niet verplicht. Bij de Jumbo is het voor elk personeelslid wèl verplicht.

Bij AH schijnen ze nu met  gezichtsbeschermers te gaan werken. Van die dingen die ik artsen altijd in dramaseries zie dragen op de spoedeisende hulp en in de operatiekamer.[1] Omdat personeel geklaagd had over die neveneffecten. Voor ophouden met de verkoop van plofkippen moet je niet bij onze uit de kluiten gewassen kruidenier zijn. Maar ze zijn er als de kippen bij om hun personeel tegen flauwvallen te behoeden. Dat zou immers geen beste reclame zijn.

Maar goed, die mondkapjes zijn wel een wereldwijde groeimarkt. Net zoals de desinfecterende gels, de tussenschermen, de 1,5 meter stickers. En nu dan ook die gezichtbeschermers.

Een opstekertje voor de, door de maatregelen, miljoenen werkelozen:  nieuw werkterrein in de oude vertrouwde matrix. En “zo heb elk nadeel weer zijn voordeel” om met onze- helaas overleden- grote filosoof Johan Cruijff te spreken.

Oh ja: over matrix gesproken. Opdat wij onze eigen conclusies kunnen trekken over de ernst van corona, afgezet tegen de gevolgen van de maatregelen, zou ik graag wekelijks in de media een matrix zien die dat in beeld brengt. Een matrix die, naast de stijging van het aantal coronabesmettingen, ook de stijging weergeeft van het aantal werkelijk aan corona gestorvenen, alsmede de stijging van de werkeloosheid, misdaden, het gebruik van antidepressiva, zelfdodingen, en van doden en ernstiger zieken door uitgestelde behandelingen. Ten gevolge van die coronamaatregelen. De ware volksgezondheidvijand ( goed scrablewoord!) nummer één.

Dan hoef ik niet voortdurend zelf uit goed ingelichte, door de reguliere pers verguisde, andere bronnen, de juiste cijfers en info te halen. Ik meen dat dat de schone taak  en plicht is van iedere  journalist. Zeker degenen die door de staat worden betaald. Door ons dus.

Aan de slag!

Jaska de Bree

[1] Nog overgehouden aan het AIDS tijdperk begin tachtiger jaren. Ook al zo’n krachtige waarschuwing van moeder natuur die we vrolijk fluitend in de wind sloegen. En ach, het waren ook alleen maar de homo’s….

No items found.
Gepubliceerd op:
April 4, 2024 5:04 AM

Leestips