• Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Je uitkering zegt niets over je waarde

Je uitkering zegt niets over je waarde

Hé moedige jij, Ik weet het. Je wil wel, maar je kan niet. Je strompelt, vecht & valt regelmatig weer. Hoewel je andere katjes te gese
Klik hier voor het leesfragment...
Saskia Markestein
Online lezing 17 Februari om 19:30
Column

Iris Scheys

Je uitkering zegt niets over je waarde

Hé moedige jij,

Ik weet het. Je wil wel, maar je kan niet. Je strompelt, vecht & valt regelmatig weer. Hoewel je andere katjes te geselen hebt, is je drang naar financieel bijdragen groot. Je wil op eigen benen staan en de wereld meer dan ooit laten zien dat je het allemaal wel alleen kan. Jouw mogelijkheid tot bijdragen is op dit moment helaas kleiner dan ooit.

De uitkering die maandelijks op jouw rekening gestort wordt, is zowel zegen als vloek. Ze geeft je de vrijheid om te (over)leven, om jezelf en je eventuele kroost te voeden en om hopelijk comfortabel te kunnen wonen. Het is niet veel, maar beter dan niets. Het is een broodnodige ondersteuning om je leven door te komen. Dat weet jij. Dat weet iedereen, maar toch blijven die uitspraken van gefrustreerde hardwerkende medemensen in je hersenpan galmen. Je weet van die empathieloze medemens dat je niet hoort te profiteren van de maatschappij en keihard belastingen moet betalen om een goede burger te zijn. En jij wil die goede burger zijn, koste wat kost. Toch lukt het je niet om in keiharde euro’s bij te dragen. En dat doet pijn.

Wel, lieve moedige jij, stop met luisteren naar de ander. Begin met luisteren naar die lieve stem in jezelf. Jouw waarde hangt niet samen met de ondersteuning die jij van de staat krijgt. Jouw waarde is veel groter en niet in geld uit te drukken. De mensen die je het beste gunnen weten dat jij je uiterste best doet en dat je drang om in je eigen levensonderhoud te voorzien groot is. Geef jezelf echter wat credits en focus eerst op je welzijn. De rest komt dan vanzelf, of dat nu uit te drukken is in centjes of niet. Misschien ben jij wel het beste luisterende oor, het meest inspirerende voorbeeld of de meest empathische vrijwilliger die het verschil voor velen maakt. Misschien ben jij wel een prachtige ondersteunende ouder of bemoedigend voorbeeld voor lotgenoten. Wat je ook bent, wil of zal zijn; jij bent nu al goed. Jij doet er toe. Geen euro mag en zal dat bepalen.

Ik voel je. Jij bent belangrijk. Uitkeringen zijn belangrijk. Ook al is het moeilijk, zeg maandelijks dank je tegen dat broodnodige duwtje in de rug en verdrijf die veroordelende stemmen uit je hoofd. Je doet wat je kan en dat is voor nu even genoeg.

No items found.
Gepubliceerd op:
March 9, 2023 7:57 AM