• Gratis thuisbezorgd
  • Binnen een werkdag in huis
  • Zekerheid en garantie
  • Veilig en vertrouwd betalen

Het is Oorlog

Het is Oorlog

Door Jaska de Bree Volgens onze grote roerganger Rutte zijn wij sinds maart 2020 in staat van oorlog.
Klik hier voor het leesfragment...
Saskia Markestein
Online lezing 17 Februari om 19:30
Column

Door Jaska de Bree

Volgens onze grote roerganger Rutte zijn wij sinds maart 2020 in staat van oorlog.

Staan de Russen alsnog voor de deur?  En is mij dat geheel ontgaan?

Neen. Het betreft een virus. Een coronavirus. Om deze onzichtbare vijand toch wat tastbaarder te maken trakteert men ons op talloze rode bolletjes met uitsteeksels. Die zich  vijandig vasthaken aan longblaasjes en alle buurtcellen dwingen tot virusreproductie. Met dodelijk gevolg. Althans voor bepaalde categorieën mensen. Hoewel de aanhoudende selectieve beeldvorming[1] door de reguliere media anders suggereert.

Ik weet niet hoezeer de’ intelligente’ lockdown ú heeft geraakt, maar pr activiteiten en lezingen rond mijn half januari verschenen boek staakten per acuut.

De titel: ‘En als de dood nu niet het ergste blijkt?’ bleek, gezien de aard van de vijandige aanval, niet zo gelukkig gekozen. Daarnaast werden voor mij zingevende zaken als koorzingen en yogalessen verboden.

Oorlog dus. Met vrijheidsbeperkingen van heb ik jou daar. Ik meende toch echt dat ik als 69 jarige tot de 1e generatie behoorde die dat niet lijfelijk hoefde mee te maken.

Niet met meer dan drie personen samen mogen zijn. Binnen of buiten. Tenzij je familie bent. Pech. Ik ben weduwe. Alleen ergens heengaan als het echt niet anders kan. Niet met een vreemde in de auto. Het doet er toch wel sterk aan denken. Aan oorlog. Maar er is meer.

Handen wassen, overal, tot de vellen erbij hangen. Vanaf de straat naar je opgesloten naaste zwaaien. Alsof ze lepra, de pest, pokken, ebola dus een écht voor iedereen dodelijk ziekte zouden kunnen hebben of krijgen. Bovendien wordt hen niet gevraagd of ze liever aan corona dan aan eenzaamheid willen sterven. Ze worden in quarantaine geplaatst, of ze willen of niet.

We mogen elkaar niet meer omhelzen, ook niet op ziek- of sterfbed en bij de uitvaart. Niet mogen sporten, zingen, naar theater,of de kroeg. Voor onbepaalde tijd.

En last but not least: je mag je niet tegen de maatregelen verzetten. Niet in de praktijk, maar ook niet in debat. Sinds de maatregelen wat versoepelden klinkt vanuit de RIVM hoek de roep om die mensen’ aan te pakken’ De RIVM die ons dagelijks bombardeert met stijgende cijfers over de besmettingsgraad. Het zegt niets over te verwachten doden en of dat een abnormale oversterfte zou zijn. Daarmee wel dreigen dat we op een volgende lockdown afstevenen. Waar blijven, ter vergelijking, wekelijkse cijfers over nieuwe lijders en overledenen aan kanker, obesitas, diabetes, COPD en talloze andere ziektes? Vaak sluipenderwijs veroorzaakt door een ongezonde levensstijl en een gezondheidszorg die de nadruk legt op genezen in plaats van preventie. [2] Dit RIVM en haar slaafse volgers die consequent andere deskundige geluiden dat dit middel veel erger is dan de kwaal, terzijde schuiven.

En wat bent u in deze oorlogstijd? Als auteur, verzorgende, viroloog, arts, verpleegkundige, journalist, politicus, (groot)ouder, wetenschapper, (klein)kind, onderwijzer, docent, schoonmaker, ambtenaar, politieagent, directeur, apotheker, theatermaker, musicus of beeldend kunstenaar?

Bent u een held,  iemand die concreet deze vijand beroepsmatig bestrijdt?

Bent u iemand die deze helden klappend of financieel steunt?

Bent u een verzetsstrijder die roept dat deze maatregelen erger zijn dan de kwaal?

Bent u een toeschouwer die zich kritiekloos conformeert?

Bent u iemand in doodsangst, in afwachting van het ultieme wapen: een vaccin?

Bent u een verklikker die mensen die zich verzetten aangeeft?

Ben u iemand die door de lockdown aan het ontwaken is uit een coma waar u door de groei-economiematrix in verzeild bent geraakt?

Bent u iemand die beseft dat u voor Covid 19 het samenzijn met naasten als vanzelfsprekend en daarmee te vaak als onbelangrijk hebt ervaren?  

Bent u iemand bij wie het besef daagt dat wij zèlf verantwoordelijk zijn voor ons welzijn en dat van anderen?

En ik? Ik ben een verzetsstrijder tegen wil en dank. Niet omdat ik zo´n edel mens ben. Maar omdat ik van kinds af aan niet in staat ben om mij zonder meer  te conformeren. Daarom ook nu, te pas en te onpas, iedereen die het al dan niet horen wil, met mijn verzet tegen deze maatregelen om de oren sla.

Terug naar normaal: absoluut! Wat betreft het opheffen van al die disproportionele, inhumane maatregelen. Waardoor de samenleving wordt ontwricht en de volksgezondheid pas echt in groot gevaar komt.[3]

Maar niet terug naar het normaal van de groei-conomie. Die onder andere dergelijke virussen juist veroorzaakt door onze roofbouw op de aarde. Die ons tot werk- en consumptieslaven maakt en afhoudt van een zinvollere, liefdevollere samenleving hier op aarde.

Oorlog. Wat mij betreft wordt het oorlog tegen al die instituties die wereldwijd ons waarachtige welzijn tegen houden. Zoals daar zijn de voedsel-, wapen-, farmaceutische-, tabaks- en vee industrie.

En neemt ieder individu vanuit zijn/haar eigen mogelijkheden en positie nu de wapens tegen hen op.

Ik pak mijn digitale pen. En u?

Jaska de Bree

[1] Meer dan 700 Nederlandse artsen ondertekenden een door  internist,Evelien Peeters opgestelde brandbrief aan de tweede kamer. https://opendebat/info/ . Daarin staat onder meer dat het al in het begin van de coronacrisis snel duidelijk werd dat het om mensen ging die vrijwel allemaal ernstig onderliggend lijden hadden. Maar een klein percentage van de bevolking. Niet meer dan bij een normale griepgolf. De nadruk door de media op de enkele uitzondering, wat het beeld verstevigde dat het iedereen ernstig zou kunnen treffen. Ze licht samen met andere artsen, een en ander toe in een interview bij Café Weltschmerz, (YouTube).Gesprek over Brandbrief van 17000 burgers, medici en zorgpersoneel. 17 juli 2020

[2] Zie de hier hiervoor genoemde brandbrief en gesprek .

[3] Zie opnieuw de Brandbrief van Nederlandse artsen op https://opendebat.info/

No items found.
Gepubliceerd op:
April 4, 2024 5:04 AM

Leestips